Сребристи облаци

Сребристи облаци

Сребристи облаци

Всяко лято над полюсите на Земята се появяват сребристи облаци – ледените кристали заемат причудливи форми и сияят на фона на залеза или изгрева.

Поради физико-географски и астрономически фактори сребристите облаци могат да се наблюдават от Земята само в средните ширини – между 43° и 60°, около 30-60 минути след залеза на Слънцето или преди неговия изгрев, когато светилото се намира на 6-16° зад хоризонта. Появата на сребристи облаци винаги е очаквано с нетърпение от наблюдателите. Тази година първото съобщение за тяхното наблюдение се е появило на 10 май – Анди Стайбълс от Шотландия е успял да запечата явлението. Макар да не се съмнява, че запечатаното явление са именно сребристи облаци, все пак той отбелязва, че е прекалено рано за тяхното наблюдение. Стайбълс подчертава, че за първи път вижда толкова ранна поява на сребристи облаци над остров Скай.

Действително средно сезонът на сребристите облаци започва между 15 и 27 май. Снимката от 10 май навява на размисъл дали явлението не е било нещо друго – например високи перести облаци, отразяващи лъчите на залязващото Слънце. Според Стайбълс това е слабо вероятно, тъй като Слънцето е било на повече от 12 градуса под хоризонта, което би направило наблюдението на перести облаци изключително затруднително. Сребристите облаци са най-високите в атмосферата на Земята. Разположени на височина 70–90 км, те се осветяват отдолу от Слънцето и придобиват неповторимо сребристо сияние, което на свой ред възниква поради разсейването на светлината в малките ледени кристали с размер 6 мкм. Инструментално учените все още не са потвърдили наблюденията на Стайбълс – космическият апарат AIM на НАСА, който следи за сребристи облаци от Космоса, не е предавал съответни данни. Впрочем при определено осветяване човешкото око от Земята много по-лесно може да ги наблюдава, отколкото апарат от Космоса.