Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/wwwbgin/public_html/meteo-education.eu/wp-config.php:3) in /home/wwwbgin/public_html/meteo-education.eu/wp-content/plugins/qtranslate/qtranslate_core.php on line 71

Warning: session_start() [function.session-start]: Cannot send session cookie - headers already sent by (output started at /home/wwwbgin/public_html/meteo-education.eu/wp-config.php:3) in /home/wwwbgin/public_html/meteo-education.eu/wp-content/plugins/si-contact-form/si-contact-form.php on line 1950

Warning: session_start() [function.session-start]: Cannot send session cache limiter - headers already sent (output started at /home/wwwbgin/public_html/meteo-education.eu/wp-config.php:3) in /home/wwwbgin/public_html/meteo-education.eu/wp-content/plugins/si-contact-form/si-contact-form.php on line 1950
Интересно и любопитно | Обучениe по Метеорология

Интересно и любопитно

Сребристи облаци

Всяко лято над полюсите на Земята се появяват сребристи облаци – ледените кристали заемат причудливи форми и сияят на фона на залеза или изгрева. Поради физико-географски и астрономически фактори сребристите облаци могат да се наблюдават от Земята само в средните ширини – между 43° и 60°, около 30-60 минути след залеза на Слънцето или преди неговия изгрев, когато светилото се намира на 6-16° зад хоризонта. Появата на сребристи облаци винаги е очаквано с нетърпение от наблюдателите. Тази година първото съобщение за тяхното наблюдение се е появило на 10 май –… Продължение… »

Най красивите небесни феномени

  Не, това не е северното сияние. Този феномен се нарича светлинен стълб. При много ниски температури в замръзналия въздух се носят миниатюрни кристалчета лед, които създават над повърхността на земята своеобразна ледена мъгла. Кристалчетата отразяват слънчевата светлина и така се получават ярки светлинни стълбове.

Химични следи в небето или климата като оръжие

Химични следи в небето или климата като оръжие Изкуственото манипулиране на климата не е новост. По време на войната с Виетнам американските военни използваха технологии за предизвикване на облаци, за да докарат поройни дъждове и да попречат на вражеското снабдяване с боеприпаси. Напоследък все по-полулярно (в лошият смисъл на думата) става явлението chemtrails, което буквално се превежда като “химически следи”, но за по-благозвучно може да бъде наричано “следите в небето”. Още през 1990 година НАТО официално и детайлно обяснява как всеки високолетящ самолет може да промени атмосферата чрез разпръскването на полимери, които абсорбират електромагнитната радиация.… Продължение… »

Любопитни факти за гръмотевичните бури и мълниите

Гръмотевичните бури в цифри и факти: 1500 бури бушуват средно на Земята във всеки момент във всички краища на света, с изключение на полярните области. За годината техният брой достига 15 милиона. 50 мълнии се случват на планетата всяка секунда 500 мегаджаула е средната енергия на мълния. За малко семейство тази електроенергия ще е достатъчно за един месец. Енергията на буреносен облак с размер (10х10) км и височина 5 км се равнява на енергията на атомната бомба, хвърлена над Хирошима. 25% от светкавиците са от облака към земята, а останалите – между облаците. 100 милиона… Продължение… »

Парниковият ефект и климат

ПАРНИКОВ ЕФЕКТ  Парниковият ефект е процес, при който атмосферата задържа част от енергията на слънцето и по този начин затопля земята и променя нейния климат. Повечето учени, специалисти по въпросите на климата, смятат, че „парниковите газове”, които се освобождават в резултат на човешката дейност, изкуствено увеличават този ефект.  Естествен парников ефект Животът на Земята, такъв какъвто го познаваме, е възможен поради естествения парников ефект. Естествените парникови газове, основно водни пари (H2O), въглероден двуокис (CO2) и малки количества метан (CH4), двуазотен окис (N2O) и тропосферен озон (O3) позволяват слънчевата енергия да… Продължение… »

Озоновият слой и озоновите дупки

Озонът като вещество съществува в три агрегатни състояния. В газообразно той е газ със светлосин цвят и остра миризма. Самото му име означава- „миришещ”. Негов откривател е немският химик Кристиан  Фридрих Шенбейн, който определил мириса му на свеж въздух след дъжд. При ниски температури озонът се превръща в течност с индигово-син цвят.  В твърдо състояние е във вид на кристалчета с игловидна форма. Озонът е нестабилно химически вещество и е много силен окислител. И в трите си агрегатни състояния той е взривоопасен. Използва се за обеззаразяване на питейни води, убива микроорганизмите, но… Продължение… »

Спрайт

Рядко явлеие са запечатали на 12 август тази година група метеоролози от университета в Аляска, ръководени от Джейсън Арнс. Те летели със самолет в бурното небе над щата Небраска в търсене на необикновени мълнии. Но заснели нещо по-интересно. Според учените в обектива случайно попаднали космически призраци – така наречените спрайтове – 8 на брой. Техните червени факели, сменяйки цвета си с пурпурен, се построили в хоро и затанцували тайнствения си танц. Природата на спрайтовете досега остава загадъчна. Доскоро изобщо не вярваха в тях, макар че пилотите от време на време… Продължение… »

Кълбовидна мълния

Кълбовидната мълния е толкова рядко и загадъчно събитие, че до този момент няма категорично научно обяснение за случването му. Всички описания се базират на недостатъчни и ненадеждни свидетелства на очевидци. Според голяма част от тях, кълбовидната мълния се появява от облаците и се придвижва по странна траектория, наподобявайки живо същество. Изумителното е, че може да преминава през дървета, стени на къщи и други предмети и да се взривява при появата на дори малки шумове близо до нея. Една от най-задоволителните теории, обясняващи това явление, принадлежи на специалисти от университета Инсбрук… Продължение… »

Пилотиране чрез мисъл

Управлението на самолет е доста сложен процес, за осъществяването на който се изискват множество копчета, педали и други елементи за контрол. В научната фантастика обаче е възможно управлението на летателни апарати, както и на всевъзможни машини, да става само чрез мисъл. Превръщайки научната фантастика в реалност, изследователи от Техническите университети в Мюнхен и Берлин разработиха първата в света система за мислено управление на самолет. Демонстрацията на технологията показва не само, че тя е възможна, но и че постига високо ниво на точност. Разработването на системата е реализирано в рамките на… Продължение… »

Продажба на циклони

Метеоролозите от Свободния университет в Берлин предложиха на германците да си купят циклони, пише в. „Тюрингер алгемайне”. Цената на услугата е 199 евро. За тази сума собственикът на циклона получава възможността да бъде споменаван в телевизионните прогнози за времето и в сводките на метеоролозите, които следят измененията на атмосферното налягане. Специалистите обявиха за продажба и правото да се дават имена на циклоните или специални прякори на техния патрон. Тази възможност е оценена на 299 евро. При това повечето области с ниско атмосферно налягане за 2013 г. вече имат нови собственици.… Продължение… »