Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/wwwbgin/public_html/meteo-education.eu/wp-config.php:3) in /home/wwwbgin/public_html/meteo-education.eu/wp-content/plugins/qtranslate/qtranslate_core.php on line 71

Warning: session_start() [function.session-start]: Cannot send session cookie - headers already sent by (output started at /home/wwwbgin/public_html/meteo-education.eu/wp-config.php:3) in /home/wwwbgin/public_html/meteo-education.eu/wp-content/plugins/si-contact-form/si-contact-form.php on line 1950

Warning: session_start() [function.session-start]: Cannot send session cache limiter - headers already sent (output started at /home/wwwbgin/public_html/meteo-education.eu/wp-config.php:3) in /home/wwwbgin/public_html/meteo-education.eu/wp-content/plugins/si-contact-form/si-contact-form.php on line 1950
( Bulgarian) Светкавици в горната атмосфера | Meteo Education

Спрайт

0456128001380557676_435377_600x458Рядко явлеие са запечатали на 12 август тази година група метеоролози от университета в Аляска, ръководени от Джейсън Арнс. Те летели със самолет в бурното небе над щата Небраска в търсене на необикновени мълнии. Но заснели нещо по-интересно.

Според учените в обектива случайно попаднали космически призраци – така наречените спрайтове – 8 на брой. Техните червени факели, сменяйки цвета си с пурпурен, се построили в хоро и затанцували тайнствения си танц.

Природата на спрайтовете досега остава загадъчна. Доскоро изобщо не вярваха в тях, макар че пилотите от време на време докладват за ярки, разтеглени нагоре обекти, наблюдавани в горните слоеве на атмосферата. Учените приравнявали подобни свидетелства към съобщенията за НЛО.

Първо потвърждение на това, че призраците наистина съществуват, а не са плод на въображението, се появили през 70-те години. И едва в началото на сегашния век учените успели да получат изображения на тайнствените обекти, които нарекли спрайтове.

Станало ясно, че те възникват на височина над 50 километра – в Близкия космос, където няма буреносни облаци и където принципно нищо не бива да блести и светка. Но ето че светка и свидетелства за някакъв бурен живот.

Да се видят призрачните обитатели на околоземното пространство, е невероятно трудно – прекалено са бързи. Показват се за части от секундата и изчезват.

Почти като летящи чинии

Преди няколко години пак им провървяло на американските учени от университета на Аляска. Те насочили към небето камера, която правела 10 000 кадъра в секунда. И това позволило да разгледат скритите до този момент подробности на феномена.

Според учените спрайтовете танцуват в гигантски размери на футболно игрище. Първоначално те летят вертикално надолу, след това – нагоре. Скоростта е зашеметяваща – една десета от скоростта на светлината.

Израелски изследователи от университета в Тел Авив също успели да заснемат спрайтове. Те потвърдили наличието на сфери, но забелязали още една удивителна способност на тяхното поведение. Учените видели, че топките не просто скачат на около 15 километра, а се построяват в кръг. Получава се хоро с диаметър 50-70 километра.

„Отдалеч този танц на призраци може да се вземе за летяща чиния – казва геофизикът от Тел Авив Колин Прайс. – Не е изключено много наблюдатели, включително астронавти и пилоти на самолети, които са докладвали за НЛО, всъщност да са видели спрайтове.

Прайс смята, че с появата си спрайтовете по някакъв начин провокират земните жители – с „долните” мълнии.

„Възможно е разрядите да възбуждат електрично поле в пространството, които се намират доста по-високо”, казва ученият.

„Докато не заснемем спрайтовете отблизо и в по-голям план, няма да разберем какво е това – сигурен е Арнс Нелсън. – И няма да разберем в каква степен спрайтовете влияят на процесите в атмосферата, на озоновия слой, на климата. Учените смятат, че такова влияние със сигурност има.

Впрочем…Астронавтите от американската совалка „Колумбия”, трагично изгоряла при кацане на 1 февруари 2003 година, също снимали призраци. Един от тях бил забелязан от специалистите на кадрите, предадени на Земята няколко дни преди катастрофата.

„Никой не е виждал подобно нещо по-рано”, казва ръководителят на експертната група Йоав Яир. – Обектът излъчваше мощна червена светлина, сияеше за части от секундата и се разполагаше над Мадагаскар на височина 150 километра.